Ungeți-vă angrenajele în interior și în exterior!

Este logic că cu cât plantele sunt prelucrate mai atent, cu atât efectul substanțelor benefice pe care le conțin este mai eficient. Presarea la rece este cea mai veche și mai blândă modalitate de a obține ulei din plante. În uleiul astfel produs rămâne cantitatea maximă de substanțe valoroase și, în plus, într-o stare naturală în care organismul uman le poate utiliza cel mai bine.

Cu toate acestea, uleiurile naturale presate la rece sunt, din păcate, utilizate minim în industria alimentară și cosmetică. Mult mai cunoscute sunt uleiurile rafinate, care trec printr-o serie de proceduri la temperaturi ridicate, pierzând majoritatea substanțelor valoroase. De asemenea, uleiurile minerale obținute din petrol și utilizate în mod obișnuit în producția de produse cosmetice pentru copii reprezintă o parte semnificativă din majoritatea uleiurilor sau cremelor de pe piață.

Calitatea înaltă a uleiurilor presate la rece este bine documentată de exemplul uleiului de măsline virgin. Uleiul de măsline „extra virgin”, mult recomandat, folosit în gătitul sănătos este de fapt uleiul presat la rece. Este deci un „ulei viu” care reține toate vitaminele și mineralele.

Pentru uz intern

Fiecare ulei presat la rece are propriul său beneficiu specific, miros și culoare tipice. De exemplu, uleiul de avocado este verde deschis datorită conținutului de clorofilă, uleiul de borage are culoarea galbenă, la fel și uleiul de semințe negre. Uleiul de in este galben inchis, uleiul de migdale si uleiul de caise sunt galben deschis. Uleiul de dovleac are o culoare roșu închis, culoarea uleiului de măsline depinde de maturitatea măslinelor folosite – poate fi de la verde închis până la galben. Nu veți găsi sintetice, conservanți sau coloranți în astfel de uleiuri.

În ceea ce privește uzul intern, doza este similară pentru majoritatea uleiurilor – o linguriță o dată până la trei ori pe zi este suficientă. Singura excepție este uleiul de jojoba, deoarece este de fapt o ceară și trece neschimbat prin tubul digestiv. Deci uleiul de jojoba nu este niciodată folosit intern.

Singurul ulei rafinat care se potrivește cu proprietățile uleiului presat la rece este uleiul din semințe de struguri. Deoarece semințele de struguri conțin doar 5-20 la sută grăsime, în funcție de soiul de struguri, este nevoie de multă presiune și temperatură pentru a elibera uleiul din ele. Uleiul de struguri este, prin urmare, singurul rafinat din „clasa de top” a uleiurilor.

Pentru piele, păr, unghii

Pe lângă utilizarea internă, uleiurile vegetale pot fi folosite ca parte a îngrijirii obișnuite a pielii – prin frecarea pielii și masaj, uleiul potrivit ajută la regenerarea acesteia, îi păstrează elasticitatea și restabilește filtrul natural de grăsime. Unele uleiuri îmbunătățesc în mod specific starea problemelor pielii precum acneea, eczema sau psoriazisul, și în cazul pielii afectate de plaja. Altele sunt potrivite pentru îngrijirea dinților, părului și unghiilor.

Apropo, uleiurile presate la rece sunt folosite separat, dar pot fi cumpărate și, de exemplu, amestecate într-un singur produs, ca parte a unui ulei de masaj natural de înaltă calitate, cu adaos de 100% esențial, adică ulei aromat folosit în aromaterapie. De exemplu, uleiul de masaj corporal pentru pielea atopica contine un amestec de 5 uleiuri presate la rece – primula de seara, susan, floarea soarelui, caise si borage – si de uleiuri esentiale aromatice un amestec de lavanda regeneranta, muscata revigoranta, ulei dezinfectant de arbore de ceai si mușețel liniștitor. Mulți terapeuți de masaj și aromaterapie își fac propriile amestecuri folosind cantitatea necesară de ulei vegetal și un anumit număr de picături de uleiuri esențiale de înaltă calitate.

Cu uleiuri excepționale, presate la rece, puteți unge literalmente atât interiorul, cât și exteriorul. Să ungem toate roțile dințate ale corpului nostru – unde scârțâie.

Uleiurile și distribuția lor

Minerale: sunt obținute din ulei, au conținut zero de substanțe valoroase, sunt greu absorbite, rămân la suprafața pielii, înfundă porii, lasă o senzație grasă, nu sunt active.

Rafinat: materiile prime sunt procesate la temperaturi ridicate de aproximativ 90 de grade Celsius, sunt absorbite lent, sunt utilizate în principal în industria alimentară, conțin o cantitate mică de vitamine și minerale, conținutul de substanțe bioactive este redus ca urmare a folosirii temperaturilor ridicate în timpul rafinării

Presare la rece (virgin): obtinuta exclusiv prin presare mecanica la o temperatura de max. 37 de grade Celsius, se absoarbe rapid, nu lasă senzație grasă, servesc ca purtători ideali de uleiuri esențiale (în aromaterapie), sunt bioactive, compoziția lor seamănă cel mai mult cu grăsimile corpului uman

(Sursa: Uleiuri vegetale și uleiuri bio, Salus)

Caracteristicile uleiurilor puțin cunoscute presate la rece

Avocado – pentru pielea extrem de uscată extern, pentru psoriazis, intern pentru reducerea colesterolului, boli ale ficatului și ale tractului urinar

Boraj – pentru eczeme, psoriazis, alergii, arsuri, inflamații, intern împotriva palpitațiilor cardiace, ameliorează simptomele sindromului premenstrual (PMS)

Ulei de chimen negru – intern ca ajutor digestiv si pentru flatulenta, dreneaza, detoxifiaza, pentru copii sub 1 an doar pentru masaj abdominal in amestec cu ulei de migdale sau de jojoba in raport de 1:5, il puteti cumpara si in capsule la Farmacia

Dovleac – cel mai mare conținut de zinc legat organic, baza împachetărilor împotriva căderii părului, ulei dentar pentru carii, frecare și utilizare pentru unghii casante, intern ca prevenire a cancerului de prostată

Jojoba – singura nefolosita intern (este o ceara lichida), cu efecte regenerante si hidratante

In – pentru eczeme, psoriazis, regenerarea pielii dupa radiatii, prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii, intern pentru problemele de motilitate intestinala

Migdale – cel mai folosit in masajul cu aromaterapie, calmarea pielii iritate ale copiilor, pentru arsuri (tot de la soare), acnee, eczeme

Uleiul din germeni de porumb – o sursa de coenzima Q 10 pentru tratamentul gingiilor si dintilor, atunci cand este folosit intern are efect deshidratant si serveste ca laxativ, potrivit extern pentru pielea inflamata, predispusa la acnee

Ulei din germeni de grau – extern pentru pielea matura, uscata, impotriva imbatranirii premature a pielii

Primroza de seara – intern pentru sindromul premenstrual și simptomele menopauzei (tranziție), favorizează arderea mai rapidă a caloriilor, în farmacii și în capsule, extern pentru psoriazis, eczeme atopice

Ulei de ricin – un laxativ puternic intern, extern pentru cicatrici postoperatorii, pentru eliminarea unor tipuri de negi, încălzit pentru mușchii și articulațiile dureroase

Susan – o parte a amestecurilor pentru îngrijirea pielii copiilor, circulația sângelui, stimulează sistemul imunitar din interior, potrivit pentru menstruația ratată sau dureroasă

Soia – bogată în lecitină, potrivită intern pentru boli ale vezicii biliare, ficatului, pentru diabetici, reglează nivelul grăsimilor din sânge, este utilizată pe scară largă în industria alimentară

Măceșul – mai ales extern, unul dintre cele mai eficiente uleiuri antirid, suprimă cicatricile pielii, potrivite pentru arsuri, producție dificilă, deoarece măceșele sunt recoltate manual

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Știri și articole despre grădină și grădina de legume